MeniEN
Zapri meni
Filmi in oder

Irena Pan: novodobna duhovnost

Epizoda 5, 03/11/2022

V peti epizodi se pogovarjava z raziskovalno novinarko Ireno Pan o novodobni duhovnosti in začneva kar pri najbolj neverjetnem primeru: trdoživi sekti, ki člane oropa za par generacij naprej. Govoriva o naši potrebi po smislu, skupnosti, pripadnosti in pozornosti. O strupeni in pravi duhovnosti. Ugotoviva, da čudeži ne obstajajo, žal, in razmišljava o tem, kako se vseeno počasi pomikati po poteh, ki se pred nami odpirajo in kako ne zaiti povsem. Prisluhnite!

Sogovornica

Irena Pan že vrsto let dela kot raziskovalna novinarka za Preverjeno Pop tv in je prevedla serijo knjig o osebnostnih motnjah, med drugim Čustvene vampirje in Ne stopajte več po prstih, pa tudi knjigo o terapevtskem šamanizmu Šamansko potovanje.

Vsebina:

00:13Uvod in kult Hepi Hepi
10:00Kult nudi človeku dozo pozornosti, po kateri hrepeni
14:30Investicijski aspekt kulta
20:50Pasti toksične duhovnosti
26:26Energetske komore in 24.000€ letno za pozitivno energijo
30:00Kako obogateti hitro, brez truda?
33:45Meditacija, Feldenkrais in joga
36:40Osnovni šamanizem Paula Francisa
41:30Civilizacija individualizma in potreba po pripadnosti
46:25Odtujenost, pomanjkanje pripadnosti in povezanost z nečim, kar je več od človeškega
54:00Smiselno delo
58:50Kako narediti nekaj dobrega, če ti življenje podari samo tri akorde?

V pogovoru omeniva:

(1:20) Kult Hepi Hepi klasični piramidni sistem, kamor se je pod pretvezo duhovne rasti ujelo na stotine Slovencev in Slovenk. Sistem, ki je narejen tako, da posamezniku najprej ponudi sprostitev, ugodje, razumevanje, določena znanja, ki sama po sebi niso nevarna, hkrati pa sočasno išče njegove šibke točke, ki jih izkoristijo.

(4:30) Ponzijeva shema ali Ponzijeva piramida je vrsta poslovne goljufije, ki privablja investitorje z neuresničljivimi obljubami o zaslužku in do propada vzdržuje zunanjo podobo tako, da izplačuje obljubljen zaslužek začetnim investitorjem iz vplačil novih investitorjev.

(23:20) Aiping Wang – kitajska duhovna učiteljica, predhodnica voditeljev Hepi Hepi kulta.

(26:26) – Špela Peternelj – voditeljica razvpitega kulta HepiHepi

(34:35) Metoda Feldenkrais – je metoda somatskega učenja, ki jo je razvil dr. Moshe Feldenkrais – doktor fizike in borilnih veščin. Gre za nežne, usmerjene gibe, ki sprožijo proces učenja, v katerem možgani reorganizirajo naše gibanje. Sprememba se zgodi prek zavedanja o tem, kako se gibljemo in preizkušamo nove možnosti gibanja.

(37:45) Ayahuasca je zeliščni pripravek iz področja Amazonije, čigar glavni sestavini, rastlini Banisteriopsis Caapi in Psychotria Viridis, tvorita kombinacijo DMT-ja in MAO inhibitorja, ki sprožata proces psihičnega in telesnega zdravljenja. Ljudje ga že stoletja uporabljajo v zdravilne in duhovne namene.

(42:30) Dunbarjevo število: Profesor evolucijske antropologije Robin Dunbar je utemeljil idejo, da so človeški možgani evolucijsko programirani, da obvladajo tesne povezave, ki jih spremljajo občutki pripadnosti, odgovornosti in zaupanja, zgolj s 150 ljudmi. Skupnosti 150 ljudi, so se skozi zgodovino izkazale za najbolj stabilne in niso potrebovale zunanjega nadzora, da so ohranjale družbeni red.

(50:10) Oceanski občutek: Sigmund Freud – občutek povezanosti, biti eno z zunanjim svetom kot celoto.

(50:28) Maslow: Vrhunska doživetja Po mnenju Maslowa imajo vrhunske izkušnje pomembno vlogo pri samo-aktualizaciji, ki je na samem vrhu njegove hierarhije potreb. Vrhunske izkušnje pogosto opisujejo kot transcendentne trenutke čistega veselja in navdušenja. To so trenutki, ki izstopajo iz vsakdanjega dogodka. Spomin na takšne dogodke je trajen in ljudje jih pogosto primerjajo z duhovno izkušnjo.

(52:00)  Yugen: Japonska beseda za brezciljno sprehajanje po gozdu.

(54:00) Gallupova raziskava o zavzetosti zaposlenih je pokazala, da je bilo v letu 2017 kar 85 % zaposlenih po svetu nezavzetih ali celo aktivno nezavzetih.

(1:01:15) Elan Vital – vitalna sila in impulz življenja

V tej epizodi omenjene knjige in avtorji:

Miha Mazzini: Funny (2019)

Miha Mazzini: Osebno (2022)

Paul Francis: Šamansko potovanje (Slovenska izdaja 2022, izvirnik 2016)