MeniEN
Zapri meni
Filmi in oder

Osebno

Roman

Kako se je v letu pandemije skeptik lotil alternativnih metod duhovnosti, se soočil s travmatičnimi spomini in izgubil strah pred bližino

Na voljo vam je tudi podkast,
kjer se avtor s strokovnjaki pogovarja o temah, obdelanih v knjigi.
Poslušajte ga!

Vsebina

Prvoosebni pripovedovalec se spomladi leta 2020 znajde v čustveni luknji – partnerka ga je zapustila šestkrat zapored. Mučijo ga more, nesmiselni prizori, ki ga pričnejo spreletavati tudi čez dan in so nedvomno povezani z njegovim otroštvom. Prijatelji odkimavajo nad njegovim stanjem in vsakdo ima svoj predlog za čudežno rešitev: od hoje po žerjavici prek desetdnevnega klečanja pri budistih in šamanskih ritualov do hoje po Jakobovi poti. Pripovedovalec s prezirom skeptika vse odklanja, a ko zaradi covida zaprejo družbo in obtiči doma, uvidi, da mora nekaj storiti, drugače se mu bo zmešalo. Predloge zapiše na list in jih sklene izvesti čisto vse. Loti se jih kar po vrsti. Z mnogimi zadregami se odpravi na potovanje znotraj pandemičnih časov, hkrati pa potuje tudi v svoje lastno otroštvo, da bi prišel do vira čudnih spominov in meditira o odnosih, da bi prišel do dna skrivnosti srca.

Metode

Osebno, izhodiščni listek
Osebno: Izhodišče

Spoštljivi skeptik je na listek napisal naslednje nasvete za izboljšanje svojega počutja in se jih potem lotil v tem zaporedju:

Otroštvo

Vseskozi pa je vedel, da naštete metode ne bodo zadosti, moral se bo vrniti v otroštvo. Včasih je lažje početi vse mogoče, kot spet obiskati garsonjero na Jesenicah in mamo in staro mamo, ki čakata v njej.

V literaturi je poskušal že dvakrat, prvič se je vrnil v dvanajsto leto svojega življenja, v romanu Kralj ropotajočih duhov, drugič v peto leto bivanja, v romanu Otroštvo.

V tretje gre rado, pravijo. Eh, kako rad bi Miha videl, da bi namesto njega šel po otroštvu brskat nek Rado, kdorkoli že to je.

Odnosi

Nazadnje se bo avtor naučil tisto, kar moramo vedeti o odnosih, o bližini in oddaljenosti in kako ju uravnavamo. Kar smo kot otroci nevede ponotranjili s posnemanjem ni nujno dobro ali vsaj zadostno.

Odnosi, v katerih smo se zataknili, nas spremljajo celo življenje. Znova in znova dobivamo priložnost, da bi jih razrešili. Kako torej premagati zataknjenost in se v življenju premakniti naprej?

Odlomek

Začetek knjige lahko preberete tule.

Izdaje

Goga, 2022