MeniEN
Zapri meni
Filmi in oder

Nasveti avtorjem: kam se morate prijaviti, da dobite vsaj malo denarja iz kolektivnega varovanja avtorskih pravic?

O objavi knjige in honorarjih preberite tole stran.

Ustvarili ste avtorsko delo. V socializmu so avtorji dobivali vse mogoče, vključno s stanovanji, da so bili pridni, v kapitalizmu pa so avtorske pravice vse, kar avtorji imamo. Upam, da se jih niste odrekli prepoceni ali celo zastonj. Če da, ste si sami krivi in obiščite odvetnika, ter ga vprašajte, kako jih lahko dobite nazaj.

Vašo delo si bralci lahko izposojajo, kopirajo, recitirajo, prepevajo, predvajajo, …, skratka uporabljajo tako, da morajo plačati nadomestilo organizacijam za kolektivno upravljanje avtorskih pravic. Svetujem vam, da se v te organizacije včlanite (nič vam ni treba plačati!) in od njih lahko potem vsakega pol leta ali letno dobite nakazano nadomestilo, ki je seveda povečini odvisno od števila vaših avtorskih del in pogostosti uporabe.

Knjižnično nadomestilo:
nadomestilo za izposojo v knjižnicah. Evidenco lahko pogledate tule, prijavite se tule.

Štipendije iz naslova knjižničnega nadomestila:
Kdor ima knjigo v knjižnicah, lahko zaprosi za štipendijo. Za pisatelje jih razpisuje Javna agencija za knjigo, preverite pa tudi društva, recimo Društvo pisateljevDruštvo prevajalcev. Ni vam treba biti član.

ZAMP:
“sestavljajo pisana dela s področja književnosti, znanosti, publicistike, odlomki gledaliških del, ki niso programska celota, ter prevodi teh del”. Prijavite se tule.

SAZOR:
nadomestilo za fotokopiranje, ki ga je deležen “avtor, prevajalec ali dedič književnih in dramskih del, publicističnih del, znanstvenih in tehničnih del, učbenikov, fotografij ali ilustracij”. Prijavite se tule.

AIPA:
“uveljavljanje pravic avtorjev, izvajalcev in producentov avdiovizualnih del”. Prijavite se tule.

IPF:
“uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov Slovenije”. Prijavite se tule.

SAZAS:
“združenje skladateljev in avtorjev za zaščito glasbene avtorske pravice”. Prijavite se tule.

Avtorske pravice so vse, kar imate, vzemite torej tisto, kar vam pripada!

(c) Miha Mazzini
Zadnja posodobitev: 23. december 2015